13 Nisan 2017 Perşembe

STRESTEN KURTULMANIN YOLLARINDAN BİRİ

     Kronik Ters Kutuplaşmanın nedeni stres olduğuna göre, önce ondan kurtulmamız gerek. ''Nasıl kurtulacağız ki?'' dediğinizi duyar gibiyim. TV'yi açsak, haberler moral bozuyor, diziler dram yüklü ağlatıyor. Evdekiler, iştekiler veya okuldakiler sizleri çıldırtıyor. Dışarı adım attığınızda. hele büyük şehirdeyseniz, sizi itip kakan kalabalıklar, trafik, hava kirliliği vb. stres kasırgasının içinde nasıl rahatlarız ki?
    İnternette stresten kurtulmanın pek çok yolu var. Tabi uygulamak için zamanınız yeterliyse. Aslında o yazılanları bir  yaşam tarzı haline getirmek en iyisi. Ama ben burada önceleri bir çalışan, sonra ise bir ev kadını olarak uyguladıklarımı paylaşmak isterim.
    Eve geldiğimizde çoğunlukla yemek ve ev işlerinin peşine düşüyoruz hemen. Önce kendinize sadece 15-20 dakika ayırın, fazla değil. Dalın önce banyoya, girin duşun altına sadece 5 dakika en sevdiğiniz kokulu sabun  veya duş jeliyle baştan aşağı yıkanın(Güzel bir koku ve ses rahatlamada en önemli faktörlerdendir.). Suyu ellerinizle başınızdan aşağı vücudunuzdan ayak uçlarınıza kadar sıyırın. Duş imkanı yoksa, yüzünüzü, kollarınızı dirseklerden parmak uçlarına ve bacaklarınızı dizden ayak parmak uçlarına doğru yıkayın. Bu sizin enerji yollarınızı açacaktır.
    Banyodan doğruca yatağınıza geçip rahatlatıcı bir müzik açın. Bu benim için Musiki Şifa adlı enstrümantal Türk Sanat Müziği, sizin içinse önceden telefonunuza yüklediğiniz klasik müzik, doğa sesleri veya başka bir müzik olabilir. Yatağınızdan gökyüzüne bakma imkanınız varsa mavi gökyüzünde geçip giden bulutları veya dışarda görebileceğiniz yeşil bir ağaç- bitki onu seyredin. Ya da gözlerinizi kapayıp yemyeşil bir ormanda, deniz kenarında, rengarenk çiçeklerden oluşan bir tarlada olduğunuzu hayal edebilirsiniz.
    Sonra mı? Nefesinize odaklanın. Çoğumuz(bende dahil) doğru nefes almayı bilmiyoruz, yani diyafram nefesini. En kolayı sırt üstü yatarken nefes aldığınızda göğsünüzün değil, karnınızın yukarı kalkmasına dikkat edin Bu diyafram nefesidir. Yeni başlayanlar için nefes alırken içinizden 2'ye , nefes verirken 4' e kadar sayın, yani 2-4 formülü. Buna alıştıktan sonra nefes alırken 4'e, verirken 8'e kadar sayabilirsiniz, yani 4-8 formülü. Gerçi bu sayılara çok fazla takılmayın. Önemli olan sakince ve yavaşça nefes alıp vermek. Benim sayın dememin nedeni, o esnada beyninizin başka şeylerle meşgul olmaması için.
     Bu nefes egzersizi sizi beta beyin dalgalarından, yani savaş modundan, alfa beyin dalgasına, yani rahatla moduna indirecek. Sadece 10 dakika, kendinizi rahatlamış hissetmeniz için yetecektir. Hadi bir deneyin. Ne kaybedersiniz ki?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder