29 Nisan 2017 Cumartesi

YARARLI BİTKİSEL ÇAYLAR -1

    Yaz ayı yaklaştıkça çoğu kişi zayıflamak için diyetler peşinde. Bir zayıflama çayı tarifi de benden.
İŞTAH KESİCİ ve ZAYIFLATICI ÇAY:
3 yemek kaşığı biberiye
3 yemek kaşığı mürver çiçeği
2 yemek kaşığı funda yaprağı
2 tatlı kaşığı karanfil
Bunları yarım sürahi kaynatılmış sıcak suya koyun ve üstünü kapatın. Yarım saat demlensin. Süzmeden buzdolabında dinlendirin. Akşamları, içeceğiniz zaman süzün ve bir bardak için.


   ADAÇAYI: Genelde boğaz enfeksiyonlarında içtiğimiz adaçayı, unutkanlığa da iyi gelir. Gargara olarak kullanıldığında boğaz ağrısı ve ağız kokusunu da giderir.
    Hazırlanışı: 1 bardak kaynamış sıcak suya 1 tatlı kaşığı adaçayı (veya bir dal) koyup ağzı kapalı 4-5 dakika demleyin. Günde 2 fincan içebilirsiniz. Her içişte taze hazırlanmalıdır. Yüksek tansiyonu olanlar bir bardaktan fazla içmesin.
    GARGARA: Yarım litre kaynamakta olan suya 2 yemek kaşığı adaçayı ve 2-3 adet ebegümeci yaprağı koyup kısık ateşte 5 dakika kaynatın. Süzdükten sonra bir kaba aktarıp 2-3 gün boyunca dişlerinizi fırçaladıktan sonra bununla gargara yapın. Kronikleşmiş boğaz iltihabınız bile geçecektir.

   KARABAŞ OTU: Kanı sulandırır, damar tıkanıklıklarına, yüksek tansiyona, sinirsel baş ağrısına iyi gelir. Balgam söktürür . Bu çayı yatmadan önce bir çay kaşığı içerseniz uyumayı da  kolaylaştırır. Ancak devamlı tüketilirse zararlıdır. 10 günlük uygulamadan sonra birkaç ay ara verin. Kolestrol ilacı, aspirin ve diğer kan sulandırıcı ilaçlardan kullanıyorsanız, bu çayı içmeyiniz. Her içimde taze hazırlayın.
   Hazırlanışı: 1 su bardağı kaynamakta olan suya 1 tatlı kaşığı karabaş otunun çiçeklerini koyun, kısık ateşte 2-3 dakika kaynatın. Süzdükten sonra ılık olarak yatmadan yarım saat önce için.
   
   
   KANTARON:Bu çayı regl döneminden 1 hafta önce akşam yatmadan içmeye başlarsanız, regl döneminin sancılı geçmesini önlersiniz. Antidepresan olarak da sizi rahatlatır. Hafif ve orta şiddetteki depresyon tedavisinde işe yarar. Ancak, depresyon ilacı kullanıyorsanız, bu çayı içmeyiniz.
Hazırlanışı: 1 su bardağı kaynamış suya , bir tatlı kaşığı kantoron (veya bir dal) koyun, ağzı kapalı olarak 5 dakika demleyin, süzüp için. Her içim taze yapılmalıdır.




   BİBERİYE: Hafızayı güçlendirir. Sık baş ağrısı çekenlere, alerjiye bağlı migren ağrısına, üst solunum yollarını enfeksiyonunu önleyici. Her öğün taze hazırlayın.
Hazırlanışı: 1 su bardağı kaynamakta olan suya 1 tatlı kaşığı biberiye (1-2 dal) koyup 1-2 dakika kısık ateşte kaynatıp ocaktan alın. Süzdükten sonra için. (Gün içinde yemeklerden sonra için.)






2 yorum:

  1. Ben adacayicilardanim cocuk var malum sakinlestiriyor beni 😁 bitki cayinin hepsi ayri güzel ama bence abla dimi

    YanıtlaSil
  2. Haklısın Canım. Doğada her şey var, yeter ki kullanmasını bilelim.

    YanıtlaSil